Visgilde Hugo van der Meij

Langevoort 2d
2341 KA Oegstgeest
071-5156469

Oesters!!

Zet ee grote schaal oesters neer en we zijn als een kind zo blij. Deze ware delicatesse is een prachtig product uit de natuur. Oesters hebben een unieke en ziltige smaak waat weinig aan gedaan hoeft te worden. Daardoor zijn wij er juist fan van.

schaal-oesters

Stukje geschiedenis

Het eten van oesters heeft iets puurs en rauws. Dit doen we naar alle waarschijnlijkheid al sinds 200 na Chr. Vele jaren later, in 1700-1800, waren oesters ongekend populair. In die tijd waren er al kookboeken vol met recepten om ze te stoven, bakken, braden, fruiten of vullen.

In de 19e eeuw waren oesters niet meer dan volksvoedsel. Ze waren goedkoop en je had in de straten overal oesterbars. Hoe anders is dat nu?

In de jaren ’60 van de vorige eeuw werd er meer en meer geëxperimenteerd met smaak. Zo werden de oesters bijvoorbeeld met ketchup gegeten. Alleen onze grote vrienden uit de VS vonden dat niet zo; zij deden er liever tabasco op. Een smaaktoevoeging die je vandaag de dag nog steeds veel ziet.

Welke soorten oesters zijn er? De meestvoorkomende soorten oester in Europa zijn de platte oester (Ostrea edulis) en de Creuse (Crassostrea Gigas):

Creuse

De creuse is van oorsprong een Japanse oester. Het is een sterke, grillige en langwerpige oester die op verschillende locaties in Europa worden gekweekt. Daardoor zijn er ook veel benamingen voor de creuse, zoals Marenne, Fines de Claire en Gillardeau. Tof om te weten: in ‘t begin van het proces zijn alle oesters creuses.

Platte oester

De platte oester is een totaal ander geslacht dan de creuse, een ander dier. Deze oester ziet er anders uit, is anatomisch verschillend en plant zich ook anders voor. Kenmerk van de platte oester is de ondiepe ronde schelp. Daarnaast is het vlees stevig en heeft de oester een duidelijke zeesmaak met een nasmaak van metalen zoals tin en koper.

De platte oester is ongeveer na zes jaar volgroeid, terwijl de cruese na ongeveer drie jaar ready is. Doordat oesters plankton-eters zijn, hebben alle oesters kenmerkende, regionale verschillen. In grote lijnen variëren namelijk alle soorten plankton van smaak, kleur en samenstelling.

Visgilde Hugo van der Meij

Langevoort 2d
2341 KA Oegstgeest
071-5156469

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:30 - 17:00
zondag Gesloten