Tijdens de nationale Visspiratie dagen ontvingen we 'Goud' voor onze Zalmvink en de Krabtompouce in de Refish wedstrijd. Terwijl we met de Zalmvink de eerste prijs binnen haalden. De Zalmvink, een staartfilet van de zalm gevuld met een romige brie is lekker om 20 minuten op 180 oC te garen. De Krabtompouce is tompoucestrook gevuld met krabmousse met kreeftaccenten afgedekt met een verrukkelijke truffelmayonaisse. Probeer zelf.
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In mei wordt begonnen met de vangst van de maatjesharing. Het woord Maatjesharing komt eigenlijk van Maagdjesharing. Haring die nog niet geslachtsrijp is en wel voldoende vet heeft opgebouwd. Juist dit hoge vetgehalte is één van de voorwaarde voor de Hollandse Nieuwe om lekker te zijn. Na deze periode is er vol vette haring. Haring met het juiste vetgehalte maar wel al met hom of kuit. Het najaar is de tijd van de ‘volle haring’ die met hom of kuit zijn gevuld. Als in de winter de hairng de hom of kuit is kwijt geraakt, dan is de haring mager en verzwakt. Er wordt dan gesproken van ‘ijle haring’. Deze haringvangst gaat vooral naar de haringverwerkende marinade-industrie. In het voorjaar begint dan de hele cyclus opnieuw. Zodat we ook volgend jaar weer Lekkere Hollandse Nieuwe hebben.